Populus X A new epicentre for Pinghu

 

Location : Pinghu, Longgang District, Shenzhen PRC

Area : 80,000sqm

Client : Gang Hong Group

Architecture Design QUAD Studio

QUAD Studio Design Team : Wai Tang, Kelvin Chu, Landy Liu, Andrea Sze, Yolanda Xian, Yuanping Qian, Sinyee Wong, Yauhing Cheung

LDI : New Land Tool

Façade Consultant : CBS Façade

Lighting Consultant : RDI Lighting

All images by SAN and QUAD





Picture

Based on our site analysis, the location of our site is in the juxtaposition between many large-scale developments in the city of Pinghu including Pinghu Station, a large integrated transportation hub second only to the one developed in the heart of Qianhai District. It was imperative that we utilise this development to stitch together adjacent sites by linking pedestrian foot bridges that in turn penetrates into the development. The porosity of the podium welcomes and attracts visitor into the heart of the development where we have created an Urban Oasis and an Urban Green Enclave.


Picture
Pinghu located in the centre Shenzhen and the site is in the centre of Pinghu
Picture
Populus X is located adjacent to Pinghu Station, one of the largest transport interchange in Shenzhen


The heart of Pinghu


With the introduction of the integrated high-speed rail hub, the old epicentre of Pinghu has shifted and Ronghu resides in the directly on the new epicentre of Pinghu adjacent to Pinghu Integrated Transportation Hub, an epicentre we call Populus X. Populus meaning a space that appeases people of all ages and X marking its centre.


Picture
View of Populus X from Pinghu Station

Picture
Connection to Pinghu Station is enhanced by elevated pedestrian bridge

Form finding approach


It was imperative that we utilize this development to stitch together adjacent sites by linking pedestrian foot bridges that in turn penetrates into the development. The porosity of the podium welcomes and attracts visitor into the heart of the development where we have created an Urban Oasis and an Urban Green Enclave.

Picture
Massing consist of 3 major elements; a mini mall, retail street and cultural centre
Picture
Porosity from the street allows visitors to penetrate deep into the development
Picture
A series of public realms stiches forms enacts a sequential journey from an external environment, to semi external, leading to the internal atrium
Picture
Future pedestrian footbridge allows seamless connection for visitors from Pinghu Station making Populus X a true Transport Oriented Development
Picture
On top of the podium, a running track stitches the three podium components together.
Picture


From the basic form, we enhance the penetration creating multiple green pockets, cut surfaces on the façade making a fluid flow of interconnecting forms creating a holistic composition signifying the heart of Pinghu

Picture

Picture

Picture

Picture
Sketches of Public Realm inside Populus X
Picture
Sketches of Public Realm inside Populus X
Picture
In the evening the public realm comes alive with creative lighting and projections
Picture
The Public Realm at Populus X will be the Future City Living room for the town of Pinghu where people can meet and socially interact
Picture
The Sports Centre of Populus X occupies the south eastern corner directly adjacent to Pinghu Station
Picture
Being the heart of the district, Populus X welcomes all who visits the town of Pinghu
Picture
Populus X the heart of the district